Първи фестивал на маскарадните игри, Бургас

Първия” Фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество” се организира в Бургас. В трита дни ще има богата и интересна програма, като фокусът ще е на 20 октомври с дефили и представяне на над 500 участника от 11 състава.
По време на събитието ще се оформи алея за търгувия с тематични сувенири и предмети, ще се представят български фирми и продукти.

Маскарадната обредност идва още от древни езически времена. Кукерството пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. Маскирането е било широко разпространено в Бургаския регион до края на 19 век, след което постепенно тези окултни обреди са забравени, а в годините на комунизма и забранявани. Въпреки това, в районите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден днешен са съхранени и биват изпълнявани подобни обичаи, като се пазят маски на 200-300 години. Известни са няколко опита да се наложат отново маскарадните игри в Бургас и  региона, но липсата на опит и малкия мащаб на събитията не могат да постигнат желания резултат”, аргументира предложението си Табаков.

Програмата включва следните мероприятия: улица на майстори – занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна програма от художествени състави и местни кукерски групи, дефиле на кукерски състави и награждаване на участниците. За  маскарадните групи ще подбере и покани едни от най-стойностните състави в България, като ще преобладават тракийските групи. До участие в “улицата на майсторите” ще се допускат само дипломирани майстори занаятчии.

Мероприятието цели да популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното – да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

 

Материалът Първи фестивал на маскарадните игри, Бургас е публикуван за пръв път на Fest-bg.com.